House in Bad Saarow

2016

address:
Friedrich-Engels-Damm
15520 Bad Saarow

plannings start:
2015

Completition of the house:
July 2017

staff members:
Kerstin Anke, Janine Tillmann

client:
privat

BGF:
156 m2



To spend their retirement in the countryside—this was what our Berlin clients wanted. An initial design was created for a large and protected area. After the decision was taken for the property in Bad Saarow, which is located on a cul-de-sac to the lake, we adapted the planning to the new conditions — in particular the changed orientation.

However, the couple’s wishes and the resulting concept remained: it should be a single-storey wooden house with a roof, but in no way was it to seem rustic. It was to have a compact spatial programme with a large living room featuring an open kitchen that the owner, who as a carpenter, wanted to build himself; two bedrooms, as far away as possible from a carpentry or boat building workshop; as well as a bathroom and utility room. On the now exposed property, the house should provide protection from onlookers and at the same time be bright and open.

The starting point of the design is the central — and measuring 8.50 x 6.20 metres — very spacious living room with stove and oven, thus a “primal house”. Two bedrooms on one side, the workshop on the opposite side, and the bathroom and the utility room on the entrance side fit together as a spatial stratum around this core, like a shroud or a shell. On its south-facing long side, in contrast, the central room opens in full width via French windows to the garden. Situated there is a covered terrace, a counterpart protects the house entrance and the separate access to the workshop on the street side.

The designed constellation of core and shell in the floor plan is strengthened by the outer walls of the adjoining rooms, which are arranged at an obtuse angle. At the same time, the windows positioned here cleverly direct the point of view into the distance, bypassing the neighbouring houses.

In the living room, the construction of the house is recognisable: two purlins rest on the load-bearing side walls, one of which—because it is cantilevered—is built more strongly. Instead of collar beams, which would have to be quite strong given the considerable span of the space, filigree discs reinforce the ridge triangle and, in the house of the avid boat builder, are reminiscent of bulkheads.

The fact that a wooden house can be the exact opposite of rustic is ultimately demonstrated by the exterior design thanks to the special cubature, through material and colour. The projecting roof is only slightly inclined and is bent once on the long sides to decimate the height. Hipped over the octagonal floor plan and made of shimmering zinc sheet, it spans the house in facets—almost like a diamond. The outer walls of Siberian larch as three-layer panels (the panel dimension specified the height) are stained silver. On the outside, the window frames feature narrow aluminium frame profiles, while the actual wooden frames are inside.

With a floor space of 156 m2, the maximum possible gross floor area was utilised. However, the uniform design allows the house to appear smaller; it blends organically in the property and is nevertheless special.

 

House in Bad Saarow

2016

address:
Friedrich-Engels-Damm
15520 Bad Saarow

plannings start:
2015

Completition of the house:
July 2017

staff members:
Kerstin Anke, Janine Tillmann

client:
privat

BGF:
156 m2