Residential Building Choriner Straße

Berlin, 2005 - 2008

address:
Choriner Straße 79
Berlin-Mitte

client: HAVIKA

staff: Janine Tillmann, Christian Holthaus

services: HOAI LPH 1-5

BGF: 4 134 m2



The Choriner Straße, a quiet residential street on the slope of the Berlin glacial valley, is located in a popular Berlin district of pre-war buildings between the city centre and Prenzlauer Berg. Since the 1870s, blocks of flats have stood here with flat neo-Renaissance façades — only the plot with the number 79 was never built on.

With a 32-metre street front, the property is almost twice as wide as the neighbouring plots. The new building fills this gap in the form of a perimeter block development with short wings. The street-side façade is oriented to the eaves height as well as the scale and the proportions of the neighbouring houses, but emphasises the features with two oriels, a natural stone base, and narrow, natural stone cornices. The residential building opens to the bright, greened interior of the block with generous loggias and balconies.

The six-storey residential building contains 23 apartments with two, three, or four bedrooms, which are accessed via two stairwells with elevators. The floor plan typology combines the advantages of the old Berlin buildings from the period around 1900, with the improvements of the housing construction of 1920s modernism. From Berlin’s rental properties, it has adopted the combination of clearly defined, larger and more representative rooms as a living space, with a row of equivalent spaces. As with the residential buildings of classical modernism, the staircases are located on the street side. In this way, the preferred location overlooking the garden remains reserved for living spaces, to which they open with room-wide balconies or room-sized loggias.

In the flats with wings, the living space occupies the traditional position of the “Berliner Zimmer”, with a shady zone situated in the angle, and a light-flooded part illuminated from two sides.

The two ground floor apartments reveal a special feature: accessed via the courtyard, they have their own garden and are therefore particularly suitable for families. They are barrier-free, as are the apartments on the first floor.

The block of flats is a cross-wall construction—thus, the outer walls are not load bearing. They were made of high-insulation perforated bricks and clad with dyed mineral plaster.

 

 

 

Residential Building Choriner Straße

Berlin, 2005 - 2008

address:
Choriner Straße 79
Berlin-Mitte

client: HAVIKA

staff: Janine Tillmann, Christian Holthaus

services: HOAI LPH 1-5

BGF: 4 134 m2