Haus S.B.

Paretz, 1998 - 2000

address:
Paretz, Brandenburg

client: privat 

staff: Tobias Zepter

services: HOAI LPH 1-9

living area: 270 m2

awards:
Brandenburgischer Architekturpreis 2003
Bauen und Wohnen im Denkmal, Anerkennung



An old wooden barn at the end of the village of Paretz became a new country home for a Schöneberg family. The wooden barn could no longer be salvaged, and although the model village of Friedrich Wilhelm III with its modest castle is a protected historic ensemble, rebuilding was permitted. However, the cubature of the old barn and its material had to be taken up again.

The large barn doors, through which the hay wagons drove in on one side and out on the other, also live on and now lead into a barn floor that extends to under the roof truss and separates a workshop to the right from the actual dwelling house to the left.

In the residential building, in turn, a generous stair hall is flanked by the living spaces. They open to the outside through a series of narrow doors and windows, to the inside via appropriately sized passages between masonry pillars. The distances of the framework and the span of the beams specify the arrangement.

Haus S.B.

Paretz, 1998 - 2000

address:
Paretz, Brandenburg

client: privat 

staff: Tobias Zepter

services: HOAI LPH 1-9

living area: 270 m2

awards:
Brandenburgischer Architekturpreis 2003
Bauen und Wohnen im Denkmal, Anerkennung