Penthouse Pestalozzistraße

Berlin, 2002 – 2004

address:
Pestalozzistraße
Berlin-Charlottenburg

client: private 

services: HOAI LPH 1-9

living area: 350 m2

staff: Silke Haupt, Tobias Wille



On the roof of a Berlin rear building, which had been provisionally covered since the war, a freestanding pavilion was created as a “house on the house”. The base for the addition of another storey was the top floor of the old building, which accommodates the private area of the apartment—i.e., bedrooms and elaborately designed bathrooms. An internal staircase connects them to the living floor.

In contrast to the spacious but self-contained old-style rooms below, in the new structure one enters the light-flooded expanse of a large, flowing interior. A few installations and fireplaces divide it into the reception, dining, living, and working areas. A monolithic kitchen block is also integrated into the open concept.

The construction of the pavilion consists of slender, steel, round tube supports that bear the slightly cantilevered flat roof. The restriction to few materials—steel, glass, wood, and a few, white-plastered walls—gives the living spaces a soothing calm.

A curved external staircase leads to the garden at the “house on the house”.

Penthouse Pestalozzistraße

Berlin, 2002 – 2004

address:
Pestalozzistraße
Berlin-Charlottenburg

client: private 

services: HOAI LPH 1-9

living area: 350 m2

staff: Silke Haupt, Tobias Wille