Haus B.

Leipzig, 2007 - 2009

address:
Zum Denkmal 14
04288 Leipzig

client: privat

habitable surface: 311 m2

services: HOAI LPH 1 – 9

staff: Christian Holthaus, Silke Haupt, Janine Tillmann

Award of the Reiners-Stiftung 2014



The villa on the outskirts of Leipzig is primarily characterised — with all representativeness — by the fact that it is perfectly tailored to the needs, demands, and wishes of its clients. That it stands there on the property, where light and views are the most beautiful. That it seeks the connection to the open space where it makes sense — over terraces, loggias, French doors. That it closes, where views in and out are undesirable.

 

A two-storey building, set far behind a large front garden, rests in the depths of the property so that it maintains its distance to the neighbouring houses and savours the beautiful view to the southeast.

 

In essence, it is a 16.5 x 11.5-metre cuboid, which is supplemented by cubic projections and hollowed out by recesses. A balanced play of additive and negative spaces, never formalism, but justified by the disposition of the interiors and their relation to the exterior. Thus, a large eat-in kitchen highlights the front section, so that the dining area is lit from two sides and corner for a breakfast terrace emerges. Or a loggia is recessed in the corner of the building between the master bedroom and bathroom, offering the homeowners a private sunbathing area.

The variations of the projections and recesses are driven only so far that the cube of the house remains readable. On the upper floor it emerges clearly, circumscribed by the flat hip roof that covers it. Even where a loggia is recessed, a cornerstone marks and articulates the structure. Also, the façades are flat, the windows sharp-edged and cut into the surface without frames, the materials limited to light plaster and clinker for the bases and pillars.

Located asymmetrically on the corner of the building, an entrance hall extending over both storeys welcomes the visitor. After passing through the spacious hall, he turns left toward the spacious hallway, whose visual focus is formed by a beautifully curved wooden staircase. Only trusted visitors will continue straight ahead; here a corridor separates the kitchen, children’s and side entrance, and small cellar staircase. To the right, the “official” path leads into the living room, whose garden side opens up via four French doors and to which a loggia is attached on the narrow side. The hallway and living room can be connected via a wide sliding door. Perhaps for a private concert?

 

Haus B.

Leipzig, 2007 - 2009

address:
Zum Denkmal 14
04288 Leipzig

client: privat

habitable surface: 311 m2

services: HOAI LPH 1 – 9

staff: Christian Holthaus, Silke Haupt, Janine Tillmann

Award of the Reiners-Stiftung 2014