Officebuilding at the Beisheim Center

Berlin, 2001 – 2003

address
Ebertstraße 2
Berlin- Mitte

client: Immago AG CH – Zug 

staff
Silke Haupt, Sebastian Nordmeyer, Tobias Wille, Tobias Zepter

services: HOAI LPH 1-5

BGF: 5.100 m2

HNF: 3.240 m2


Best Architects 08 Award - Gold



When planning the Beisheim Center between Tiergarten and Potsdamer Platz, a 26.5-metre-wide plot of land remained “left over”, because the neighbouring hotel was large enough. An office building was to be built here with nine storeys above two shops on the ground floor—a slim, 35-metre-high tower.

The challenge was not the floor plan — a 26.5 x 14.5-m2-area with a central access core in the rear that could be used as a large office, cubicle, or combination office — but the “face” of the house, its façade. It forms a building block in the street wall, a part of the whole and at the same time a self-contained unit. It is a classic, three-part façade made up of a base, a shaft, and a widely protruding roof overhang, which is symmetrical and slightly strengthens the outer wall sections. The window structure is precise, as all windows have the same slim format and the same distance between them. They lie deep behind the façade.

Nevertheless, the severity is diminished: the material, Verde Salvan, a greenish conglomerate rock, makes the image varied without being obtrusive. And finally, there are the windows’ ornamental railing elements cast in aluminium like a like a silhouette, whose motif can be deduced from ivy growth—a fine openwork structure behind the hard wall and woven together with it.

Officebuilding at the Beisheim Center

Berlin, 2001 – 2003

address
Ebertstraße 2
Berlin- Mitte

client: Immago AG CH – Zug 

staff
Silke Haupt, Sebastian Nordmeyer, Tobias Wille, Tobias Zepter

services: HOAI LPH 1-5

BGF: 5.100 m2

HNF: 3.240 m2


Best Architects 08 Award - Gold